Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ή ΑΛΛΙΩΣ "ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΑ ΕΝ ΔΙΩ"

Τα Ολύμπια εν Δίω ήταν αγώνες που θεσπίστηκαν από το βασιλιά της Μακεδονίας Αρχέλαο , στα πλαίσια του μεταρρυθμιστικού του προγράμματος. Ο Αρχέλαος συνένωσε σε κοινή πανήγυρη στο Δίον τις λατρείες που υπήρχαν από πριν, του Διός Ολυμπίου και των Μουσών. Σύντομα έγιναν γνωστοί σε όλη την Ελλάδα και επονομάστηκαν "Ολυμπιακοί Αγώνες της Μακεδονίας". Στα ελληνιστικά χρόνια συμπεριλήφθησαν στους "Στεφανίτες αγώνες". Κατά τη διάρκεια των αγώνων γίνονταν και άλλες εκδηλώσεις, όπως ρητορικές επιδείξεις. Οι αγώνες τελούνταν κάθε φθινόπωρο και διαρκούσαν εννέα ημέρες. Κάθε ημέρα είχε το όνομα μιας Μούσας.
Η διαφορά των Ολυμπίων στο Δίον από άλλους πανελληνίους αγώνες, είναι ότι στους πρώτους διοργανώνονταν και σκηνικοί αγώνες. Η διοργάνωση των γυμνικών και σκηνικών αγώνων στο Δίον, με την επωνυμία "Ολύμπια" μαρτυράται και από ένα τιμητικό ψήφισμα που στήθηκε στο τέμενος του Ολυμπίου Διός, στα τέλη του 4ου αιώνα π. Χ.
Λίγα γνωρίζουμε για τα αθλήματα που διεξάγονταν στα Ολύμπια. Από επιγραφές των μεταγενέστερων χρόνων, είναι γνωστά τα αθλήματα: δόλιχος, παγκράτιον και πένταθλον.